Byggematerialerne belaster klimaet

Danmark har forpligtet sig på Paris-aftalens mål om at være klimaneutralt i 2050. Byggesektoren spiller en afgørende rolle, hvis Danmark skal komme i mål. Ifølge FNs miljøorganisation UNEP står byggeriet nemlig for 39 % af det globale udslip af drivhusgasser. 28 % stammer fra driften af bygningerne, og 11 % kommer fra byggematerialerne. Fx. anslår forskere fra DTU, at cementproduktionen alene står for 5 % af verdens samlede udslip. Foreningen af Rådgivende Ingeniører (FRI), NCC og Danske Byggecentre har derfor produceret tre podcast, som skal gøre os klogere på problemet – men også på løsningen.

KORT FORTALT HANDLER DE TRE PODCASTS OM:

Podcast 1 Byggematerialernes klimaaftryk
Interview med seniorforsker Harpa Birgisdottir fra Aalborg Universitet. Harpa er en af landets førende forskere på området.

Podcast 2 – Den Hollandske Model
Et bredt flertal i det hollandske parlament indførte allerede i 2018 et system, som skal begrænse byggematerialernes klimaaftryk. Vi tog til Holland for at blive klogere.

Podcast 3 – Et Konkret Eksempel
Vi besøger Torpedohallen i Københaven. Sammen med arkitekt, Jan Kauschen, fra tegnestuen Vandkunsten.I Torpedohallen er der nemlig tænkt over byggematerialernes klimaaftryk.

Podcast 4 – Ingeniørens fornemmelse for byggematerialer
Kan ingeniøren kun bygge i beton? Koncern kompetencechef i MOE, Karoline Geneser afkræfter myter og taler om byggematerialer i fremtidens byggeri

Podcast 5 – Byggematerialeforbrug Med Palle Thomsen
Hør adm. Direktør Palle Thomsen, forklare hvordan byggeriets parter kan bruge BygDok.dk og dets enorme mængde data i arbejdet på at dokumentere bæredygtigt byggeri