Mange af vores produkter i hjemmet afgiver kemikalier til luften og støvet og kan påvirke indeklimaet. Heldigvis kan en række simple vaner hjælpe en på vej. Sådan lyder det fra Miljøstyrelsen i en ny informationsindsats, som også præsenterer en ny undersøgelse, der bl.a. viser, at danskerne ikke er klar over, hvordan kemikalier i dagligdagsprodukter påvirker indeklimaet.

Vi opholder os i gennemsnit 80-90 pct. af livet inden døre. Herunder to tredjedele af livet i vores hjem. Derfor har det også stor betydning for vores sundhed, om der er et godt indeklima i hjemmet.

En ny undersøgelse foretaget af Miljøstyrelsen viser da også, at næsten halvdelen (45 %) af danskerne mener, at indeklimaet kan påvirke deres helbred. 83 % mener, at kemikalier i indeklimaet fra forskellige produkter kan påvirke deres helbred. Dette står dog i kontrast til, at en ny undersøgelse foretaget af Miljøstyrelsen afslører, at mange danskere ikke er klar over, at en lang række dagligdagsprodukter påvirker indeklimaet.

Indeklimaet handler nemlig om andet og mere end rygning og skimmelsvamp. Indeklimaet bliver påvirket i mere eller mindre grad af de mange produkter, vi bringer ind i hjemmet. Det gælder alt fra computere, mobiltelefoner, møbler, legetøj, rengøringsartikler, kosmetik, stearinlys til sprayprodukter.

Den manglende viden vil Miljøstyrelsen nu forsøge at gøre noget ved og lancerer en ny informationsindsats primært målrettet børnefamilier, der skal gøre danskerne opmærksomme på de mere ”skjulte” udledere af kemikalier i hjemmet, der påvirker indeklimaet.

Vi opfordrer danskerne til at tillægge sig nogle simple vaner, som sikrer, at der ikke bliver for store koncentrationer af kemikalier i luften og støvet i hjemmet. En god vane er eksempelvis at lufte ud med gennemtræk to gange dagligt og støvsuge mindst en gang om ugen,” siger Grete Lottrup Lotus, funktionsleder i Miljøstyrelsen. Hun fortsætter:

En anden god vane er ikke at sove med tændt elektronik. Vi kan se i undersøgelsen, at kun 11 % af danskerne opfatter elektronik som problematisk i forhold til indeklimaet og over halvdelen tror ikke, at elektronik afgiver kemikalier, når det er på standby. Men sandheden er en anden. Elektronik og generelt alle produkter afgiver kemikalier til luften og støvet, og det er vigtigt at være opmærksom på.”

I Miljøstyrelsens undersøgelse svarer kun 11 %, at de ser produkter og inventar i hjemmet som problematisk for indeklimaet. Generelt føler kun 1/3 af danskerne, at de har tilstrækkelig viden om udledning af kemikalier til indeklimaet fra produkter i hjemmet

Børn er ekstra udsatte
Nogle kemikalier binder sig til støv, hvilket ifølge Grete Lottrup Lotus betyder, at børn er ekstra udsatte.

”Børn kravler rundt på gulvet og befinder sig dermed tættere på støvet, som binder de kemikalier, der frigives fra produkterne. Selvom de enkelte produkter ikke frigiver kemikalier i så store mængder, at det i sig selv er skadeligt, er det kombinationen af kemikalier fra mange forskelle ting, der kan hæve kemikalietrykket i indeklimaet til et niveau, der er problematisk,” siger Grete Lottrup Lotus.

Ifølge Miljøstyrelsen kan et stort kemikalietryk i indeklimaet blandt andet give hovedpine, koncentrationsbesvær, træthed og irritation af slimhinder i øjne, næse og luftveje. Hvor mange kemikalier et produkt afgiver afhænger af mange ting, blandt andet måden man bruger produktet på, hvor man placerer det, hvor tit man bruger det m.v.

Miljøstyrelsens nye informationsindsats er primært målrettet børnefamilier og består af kommunikationsmateriale, hvor man ser, hvordan almindelige dagligdagsprodukter i hjemmet ”prutter” kemikalier med ambitionen om at gøre opmærksom på de mere skjulte kemi-udledere.

Kilde: Miljøstyrelsen