Regeringen har netop præsenteret sit længe ventede uddannelsesudspil, som introducerer en række reformer af ungdomsuddannelserne for de 15-20-årige. En af de mest markante ændringer er indførelsen af en ny uddannelse – "EPX", den erhvervs- og professionsrettede gymnasieuddannelse.

Hos Danske Byggecentre ser vi flere positive elementer i udspillet.

"Vi synes, at det erhvervs- og professionsrettede gymnasium er et spændende tiltag, der kan give flere unge en fleksibel vej til både erhvervsliv og videreuddannelse. Regeringen viser med denne reform, at de tager manglen på faglærte alvorligt, og det er et skridt i den rigtige retning," siger adm. direktør, Palle Thomsen.

Fleksibiliteten i uddannelsesmulighederne er et vigtigt element, som kan sikre, at unge ikke låses fast i ét spor, men har mulighed for at tilpasse deres karrierevalg gennem uddannelsesforløbet. Det er et positivt signal, både for arbejdsmarkedet og for samfundet som helhed.

"Det er særligt glædeligt, at reformen fremmer flere erhvervsuddannelser og sender et klart signal om vigtigheden af faglærte i Danmark," tilføjer adm. direktør, Palle Thomsen.

Bekymringer om konsekvenser for de merkantile uddannelser

På trods af de positive aspekter ser vi dog nogle potentielle udfordringer med det nye udspil. Et af de mest kritiske punkter er forslaget om at hæve adgangskravet til HHX fra 5 til 6.

Vi frygter, at en hævning af karakterkravet på HHX vil skubbe flere unge væk fra de merkantile uddannelser og i stedet over mod EPX. I dag vælger mange unge med en HHX-uddannelse en merkantil karrierevej, så vi frygter, at hvis de skubbes fra HHX til EPX, vil en del af dem vælge en anden retning end den merkantile. Dette kan føre til en yderligere mangel på faglærte inden for de merkantile erhverv, hvilket vil få konsekvenser for danske virksomheder, der i forvejen har svært ved at rekruttere nok faglærte inden for handel og logistik," påpeger adm. direktør, Palle Thomsen.

Derfor anbefaler vi i Danske Byggecentre, at regeringen fastholder karakterkravet på HHX, så vi fortsat kan tiltrække dygtige unge til de merkantile uddannelser.

Danske Byggecentre ser frem til en dialog med regeringen og øvrige interessenter om, hvordan vi sikrer en velafbalanceret reform, der både fremmer erhvervsuddannelserne og beskytter de merkantile uddannelsers vigtige rolle i den grønne omstilling og fremtidens arbejdsmarked.