Praksis Arkitekter modtager prisen på 100.000 kr. for etableringen af en spektakulær, fleretagers trækonstruktion, der rummer det nye Mediatek på Arkitektskolen Aarhus.

Med den centrale placering er Mediateket et samlende element i den nye arkitektskole. Dertil har Praksis Arkitekter på mesterlig vis gjort bygningen til et eksempel og forbillede for generationer af kommende arkitekter. Træinstallationen er en slags arkitekturmodel i fuld skala; en af den slags konkrete abstraktioner, som studerende også bliver bedt om at lave. Løsningen tager afsæt i en helt enkel idé om en stor reol med søjler, dragere og dæk. Tegnestuen har formået at anvende og udfolde idéens muligheder, sådan at der opstår en rigdom af rum og kvaliteter. Her er der både højt til loftet med plads til store arkitektmodeller og dobbelthøje trapperum, men også små intime rum med lavt til loftet beregnet til fordybelse.

Som hus-i-huset formidler Mediateket overgangen mellem de vidt forskellige skalatrin, som findes i hhv. bogen, reolen, kroppen og det åbne rum af beton – og gennem facadens glasparti endda videre til den omgivende by. Disse forskellige skalatrin, som vi i de fleste bygninger oplever adskilt fra hinanden, er i Mediateket simultant til stede, og oplevelsen i rummet har derfor mange mellemtoner. Uanset hvor i strukturen, man befinder sig, ser man mange lag, så det oplevede rum bliver dybt og mættet.

Også i valg af materiale, det industrielt forarbejdede træ, samler og medierer Mediateket: det organiske og varme ved træets materialitet taler til kroppen og den nære skala, mens den geometriske præcision ved de maskinelt udskårne og synligt sammenboltede søjler og bjælker af krydsfiner er en naturlig forlængelse af husets industri-romantik.

Mediateket er ikke det eneste vellykkede arkitektoniske værk i træ, som tegnestuen Praksis Arkitekter står bag. Viljen til at arbejde med træ som byggemateriale i flere projekter og gøre det på en fortræffelig måde, anfører priskomiteen som yderligere et argument for, at Praksis Arkitekter vælges som dette års prisvinder.

 

Læs mere om de nominerede projekter

Begrundelsestale ved prisoverrækkelsen i Mogens Dahls Koncertsal

Om Danish Wood Award

Danish Wood Award er en pris oprettet af Træinformation i 1958. Det er landets ældste arkitekturpris. Hæderen går til en tegnestue, der har udvist store kunstneriske kvalifikationer, teknisk dygtighed og overbevisende anvendelse af træ. Prisen er på 100.000 kr. og er støttet af Træinformation, Danske Byggecentre og DI Træsektionen. Læs mere på traeprisen.dk

 

KILDE : TRÆ Information