Gellerups nye kommunekontor er årets bedste erhvervsbyggeri. Ghettostemplede Gellerup ved Aarhus genstartes med blandt andet 1040 kommunale arbejdspladser, som er flyttet ind i et råt men venligt multikulti-hus som nu er kåret som årets byggeri 2019.

Gellerupparken ved Aarhus vil væk fra ghettolisten, og de første skridt er taget med renoveringen af en række boligblokke og det nye erhvervshus ”Blixens” som blandt andet huser over tusind kommunale arbejdspladser.

Multikulti
Bygningen er næsten lige så multikulturel som sine omgivelser for den blander alt fra kommunale kontorpladser med en politistation, hyggekroge, et iværksættermiljø, udlejningslokaler, café, restaurant, auditorium, værksteder og kafferisteri i et godt 35.000 m2 stort hus. Idéen er, at Blixens skal fungere som et imødekommende kvartershus, hvor kontorerne fletter sig sammen med de offentlige funktioner både i og uden for kontortid.

Råt og venligt
Blixens er et meget stort, men venligt hus. Udvendigt virker det trods størrelsen ikke skræmmende, fordi naboboligblokkene i Gellerup i forvejen er storskala arkitektur. Desuden er det store volumen opløst og gjort ’mindre’ ved meget bevidste forskydninger af facaderne. Det gør bygningen skulpturel og varieret i sit udtryk. Indenfor går det hurtigt op for den besøgende, at det er en arbejdsplads for mere end 1000 mennesker. Der er virkelig højt til loftet i det indre, og faktisk føles huset større i sit interiør. Man kan hele tiden finde nye synsvinkler, og når man tror, man endelig har set det hele, står man pludselig i endnu et stort atrium med grønne planter og loungemøbler. Materialeholdningen er helt i tidens ånd. Råt og industrielt med indslag af bløde felter i genbrugstegl, akustikplader og paneler i genbrugstræ i smukt samspil med bygningens tegl- og betonoverflader.

Årets bedste erhvervsbyggeri
Når prisen for årets byggeri skal uddeles, lægger dommerkomiteen stor vægt på, at byggeriet bidrager positivt til samfundet – som dette hus gør:

– “Det, at man placerer et multikulturelt erhvervsbyggeri og en lang række offentlige arbejdspladser i et ghettoområde, er noget, vi tror vil gavne Gellerup. Og vi tror, at det ligeledes vil gavne kommunens medarbejdere at være tættere på borgerne. Det er et karakteristisk byggeri og et ambitiøst bud på, hvordan man kan skabe gode kontorer med åbne døre til det omkringliggende samfund”, siger komiteen.

Årets byggeri er en national pris som hædrer byggerier som gør noget godt for samfundet. Prisen uddeles for 22. år i træk af en række organisationer i den danske byggebranche.

Fakta
Funktion: Administrationsbygning, politistation, kvartershus
Adresse: Karen Blixens Boulevard 7, Brabrand
Areal:35.000 m2
Byggesum:608 mio. kr.
Arkitekt: Arkitema Architects,
Bygherre: Aarhus Kommune
Entreprenør: A. Enggaard
Ingeniør: Niras

Dommerkomité
Årets dommerkomité bestod af; formand Scott Hollingsworth, arkitekt, Hollingsworth Pack. Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI BYG. Henrik Garver, administrerende direktør, FRI. Lene Espersen, direktør, Danske Arkitektvirksomheder. Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre. Lars Storr-Hansen, administrerende direktør, Danske Byggeri. Hans-Bo Hyldig, næstformand, Byggesocietetet.

Om prisen
Læs mere om prisen her.