Venligboligerne er årets bedste boligbyggeri.

Når byggerier er tænkt og udført godt, så skubber de til samfundet, og der sættes gang i en udvikling. Det er Venligbolig Plus på Frederiksberg et glimrende eksempel på.

Byggeriet er ikke kun et byggeri. Projektet er tænkt som et stort fællesskab, hvor ældre, studerende og flygtninge skal bo side om side og berige hinandens hverdag. Det er skabt af Søren Rasmussen fra ONV Arkitekter og Johan Galster fra We Do Democracy i samarbejde med Frederiksberg Kommune.

Get a roomie
Hver bolig rummer en bolig med to værelser. Et på hver sin side af fællesrum bestående af køkken, bad og en stue med plads til for eksempel, at man kan invitere gæster og være sammen om at lave mad. I hver boligenhed bor der to mennesker; begge nøje udvalgte, og der har været rift om at komme til at bo i Venligboligerne og blive en del af det pilotprojekt, det nemlig også er.

Huslejen er 2859 kroner
En studerende giver 2859 kroner for at bo her, og det er jo foræringspris for en studiebolig i København. Man er så forpligtet til at være en del af fællesskabet og ikke mindst til at fungere som mentor for en flygtning i boligkomplekset. På den måde bliver Venligboligerne med sin konstruktion og bagvedliggende tanke løsningen på indtil flere samfundsmæssige problemer. Nemlig at boligøkonomien i især København er løbet fuldstændig løbsk, så hr. og fru Jensen, de studerende og alle de, der servicerer byen, ikke længere har råd til at bo her. Oven i det, er der jo vores flygtninge, som ifølge undersøgelser, bliver mindre velfungerende af at bo isoleret på flygtningecentre.

Når byggeri løser samfundsproblemer
Idéen til den nye boform startede med flygtningestrømmene, og den er nu manifesteriet manifesterer med Venligbolig Plus, hvor mødet med hinanden kombineret med en husleje, der er til at betale, mødes i skøn forening. For eksempel er ankomst- og trapperummene med vilje af en sådan størrelse, at man kan sidde ned og få en snak med naboerne, og der er fællesarealer i form af stort fælles køkken og tagterrasser. Men ideen er, at det ikke stopper her:

– “Jeg håber, andre bygherrer melder sig, og at konceptet kan gøre plads til, at flee helt almindelige mennesker får råd til at bo her; singler med og uden børn. I dag er det nær umuligt at få en lejelejlighed i København til under 12.000 kroner. Det har en enlig forsørger med et helt almindeligt job ikke råd til”, siger Søren Rasmussen.

Årets bedste boligbyggeri
Ifølge dommerkomitéen er Venligbolig Plus på Frederiksberg uden tvivl et samfundsgavnligt byggeri, for;

– “Det duer ikke, at vi kun bygger boliger til to voksne og to børn. I dag er der brug for en mere varieret boligmasse for, at de 70 % af befolkningen, som bor alene, kan finde noget passende at bo i. Samtidig har dette projekt en social integrationsvinkel, som med fordel kunne gentages andre steder. Det økonomiske modulkoncept til folk, som ikke har brug for særligt meget plads, men til gengæld fællesskaber, et behov man dækker med rummene mellem de små private boliger, er et begavet bud på at bygge sig ud af et samfundsproblem”, siger komiteen.

Årets byggeri er en national pris som hædrer byggerier som gør noget godt for samfundet. Prisen uddeles for 22. år i træk af en række organisationer i den danske byggebranche.

Fakta
Funktion: 41 boliger
Adresse: Roskildevej 54, Frederiksberg
Areal: 1870 m2
Byggesum: Ikke oplyst
Arkitekt: ONV Arkitekter, Vega Landskab, 2+1
Bygherre: Frederiksberg Forenede Boligselskaber, KAB, Frederiksberg Kommune
Entreprenør: BM Byggeindustri
Ingeniør: Ølgaard Ingeniør

Prisoverrækkelse
Torsdag den 12. december 2019 kl. 13 holdt Frederiksbergs borgmester tale og formanden for dommerkomitéen prisen for Årets Byggeri overrakte prisen til parterne bag projektet Venligbolig Plus på Frederiksberg.

Dommerkomité
Årets dommerkomité bestod af; formand Scott Hollingsworth, arkitekt, Hollingsworth Pack. Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI BYG. Henrik Garver, administrerende direktør, FRI. Lene Espersen, direktør, Danske Arkitektvirksomheder. Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre. Lars Storr-Hansen, administrerende direktør, Danske Byggeri. Hans-Bo Hyldig, næstformand, Byggesocietetet.