Derfor er DTU’s nye laboratoriebygning i særklasse.

Da DTU’s bygning 310 skulle bygges, arbejdede alle på forbilledlig vis med åbne bøger, troværdige tidsplaner, digitalisering og arkitektur på en måde, som nu har sikret projektet opmærksomhed i hele byggebranchen.

B310, den nye 9500 m2 store forsknings- og laboratoriebygning, er udbudt af Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og udarbejdet i et samarbejde som er i særklasse for byggebranchen.

Entreprisemodel og bygningsinformationsmodellering
B310, den nye 9500 m2 store forsknings- og laboratoriebygning, er udbudt af Danmarks Tekniske Universitet, DTU, og udarbejdet i et samarbejde, hvor især entre- prisemodellen og brugen af bygningsinformationsmodellering, BIM, er i særklasse. Allerede i udbudsfasen så man særligt opmærksomt på processen, og DTU lagde vægt på at optimere projektering, planlægning og udførelse.

Alle hænder på kogepladen
Samtlige adspurgte parter i projektet svarer som det første, at de åbne bøger og det gennemsigtige, ligeværdige digitale samarbejde, er det, som har været den fineste oplevelse i sagen. Det juridiske grundlag var ABR 89 & AB 92, forud for AB & ABR 18, og en kontrakt, hvor alle lagde hænderne på kogepladen. Den var inspireret af den amerikanske Integrated Project Delivery, IPD; en kontraktform fra USA, som samler bygherre, rådgivere og entreprenører i én kontrakt med fælles risiko og fortjeneste.

Årets Byggeri
Da B310 kom på bordet til dommermødet kendte samtlige dommere projektet i forvejen, for i byggebranchen spredes gode historier om samarbejdssucceser hurtigere end steppebrande:

– “I dette byggeri har man på eksemplarisk vis arbejdet med åbne bøger, holdt tidsplanen og arbejdet med bæredygtighed, digitalisering og arkitektur på en måde, som vi alle kan lære af. Alle på holdet har udvist flot faglighed, mod og medansvar. Alle har haft hånden på kogepladen, og nu har hele holdet altså vundet prisen for Årets Byggeri”, siger komiteen.

Årets byggeri er en national pris som hædrer byggerier som gør noget godt for samfundet. Prisen uddeles for 22. år i træk af en række nøglepersoner i dansk byggeri.

Fakta
Funktion: Laboratorier til DTU Energi og forskningsfaciliteter til 3D Imaging Center
Bygherre: DTU
Adresse: Fysikvej 310, Kongens Lyngby
Areal: 9500 m2
Byggesum: Hovedentreprise 240 mio. kr.
Arkitekt: Christensen & Co arkitekter
Entreprenør: MT Højgaard
Ingeniør: MOE

Prisoverrækkelse
Torsdag den 12. december 2019, kl. 9 overrakte formanden for dommerkomitéen prisen for Årets Byggeri til parterne bag projektet på DTU’s campus i Lyngby.

Dommerkomité
Årets dommerkomité bestod af; formand Scott Hollingsworth, arkitekt, Hollingsworth Pack. Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI BYG. Henrik Garver, administrerende direktør, FRI. Lene Espersen, direktør, Danske Arkitektvirksomheder. Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre. Lars Storr-Hansen, administrerende direktør, Danske Byggeri. Hans-Bo Hyldig, næstformand, Byggesocietetet.