Der er mangel på svømmehaller i København, og de radikale foreslår nu, at man ser på et gammelt Utzon projekt, der ville erstatte Søpavillonen med en svømmehal af internationalt arkitektonisk format. Den fredede Søpavillon gør forslaget kontroversielt, men arkitekt Thomas Ringhoff foreslår, at man f.eks. flytter bygningen til f.eks, Damhussøen. Han har skrevet et forsvar for projektet i Politiken.

Utzon tegnede i 1979 et projekt til en svømmehal ved Peblinge Sø i København. Projektet blev ikke til noget, bl.a. på grund af modstand i forhold til at projektet krævede at man nedrev Søpavillonen for at skabe plads til omklædning og indgang, mens selve hallen skulle ligge på en ø i Peblingesøen.

Arkitekt Thomas Ringhoff slår i Politiken til lyd for, at man genoptager projektet og skaber et nyt vartegn i København:

– Projektet med en svømmehal ud mod Peblinge Sø er et værk, hvor Jørn Utzons originale håndskrift er tydelig. Anderledes end det er tilfældet med projekter, der bliver lavet til bygninger i dag, hvor det oftest er firmaer eller konglomerater, der udarbejder projekterne, er dette en del af et personligt værk. På samme måde som når kendere efter kun 30 sekunder kan høre, at musikken må være en komposition af Mozart, kan andre kendere tydeligt se, at her er et værk af Utzon. Det skyldes en række afgørende karakteristika, der er fælles for alle Utzons projekter.

Thomas Ringhoff erkender, at Vilhelm Dahlerups fredede Søpavillon på stedet er den største hindring for en realisering, da den har uomtvistelige kvaliteter, selvom den er svær at finde gode anvendelser for på den nuværende placering. En af løsningerne kunne være en flytning til Damhussøen, hvor miljøet mere svarer til det miljø der var ved Peblinge Sø, da pavillonen blev bygget.

Læs indlægget i Politiken

Se 3D model af projektet fra Kunstbiblioteket

Kilde: Bygningskultur Danmark, www.bygningskultur.dk