Byggecentre rundt om i landet trækker overskrifter, når de går ”all-in” på bæredygtigt træ. Det sender et stærkt signal kun at ville sælge certificeret træ og viser, at branchen har stærke bånd til verdens skove. De danske byggecentre er med helt i front på den bæredygtige dagsorden.

”Vores medlemmer vil den bæredygtige udvikling. Som brancheforening arbejder vi aktivt for, at værdien af bæredygtighedscertificeringer også aktivt kan bruges i vores brancheforening. Et nyt initiativ, som i fremtiden skal understøtte branchens arbejde med bæredygtighed, er ByggeBasen”, fortæller Palle Thomsen, Adm. Direktør, Danske Byggecentre

ByggeBasen er en platform, der i fremtiden også vil vise miljømærkede produkter, som f.eks. PEFC-certificerede produkter. Branchen får på den måde via ByggeBasen viden om de produkter, som kan bidrage til bæredygtigt byggeri, som f.eks. DGNB, Svanemærket, LEED, BREAM med flere.

Brancheforeningen Danske Byggecentre har været med til at præge den bæredygtige udvikling i mange år. Bl.a. ved deltagelse i PEFC Danmarks arbejde, og ByggeBasens udvidelse er endnu et positivt skridt for branchen.

Bæredygtighed skal være for alle
Mindre og mellemstore virksomheder i branchen skal have mulighed for at blive sporbarhedscertificeret og sælge PEFC-certificeret bæredygtigt træ til branchen. Én mulighed er at indgå i en såkaldt gruppeordning. I 2018 blev den første gruppe etableret.

”Det var med stor glæde, at den første gruppeordning blev etableret for virksomheder. At byggebranchen er stærkt repræsenteret i gruppen, ser jeg som et udtryk for ansvar og, at branchen har stærke rødder i de nordiske skove, som primært er PEFC-certificeret”, fortæller Morten Thorøe, Sekretariatsleder, PEFC Danmark.

Den første gruppeordning har allerede tre medlemmer og er repræsenteret både på byggecentersiden og i leverandørledet.

Gruppeordning for virksomheder
Alle virksomheder med en årlig omsætning under ca. 60 millioner kroner og med mindre end 50 fuldtidsansatte har mulighed for at indgå i en gruppeordning. Med en PEFC-certificering dokumenterer virksomheden overfor kunder, leverandører og samarbejdspartnere, at træet kommer fra skove, der er drevet forsvarligt i forhold til vores natur, miljøet samt de mennesker, som lever i og af skovens ressourcer. De PEFC-certificerede skove drives med respekt for nutidige og fremtidige generationer.

Leverandør til byggecentre
Gruppeordninger vil også i fremtiden bidrage til ByggeBasen og sikre at små og store leverandører kan levere bæredygtigt træ til branchen. Sortimentet i ByggeBasen er allerede nu stort og med mulighederne for at sælge PEFC-certificerede varer, kan det bæredygtige sortiment også vokse i fremtiden. Allerede nu har to mindre leverandører i branchen valgt at blive PEFC-certificerede, og dermed give branchen en mulighed for at bidrage til at gøre ByggeBasen til den største platform med bæredygtige produkter i branchen.

”Bæredygtighed bliver løftet op på et højere niveau, når bæredygtige produkter til branchen kan ses på varelinjeniveau. Det vil give branchen en fælles indgang til bæredygtige produkter, og vil helt sikkert skabe mere opmærksomhed på bæredygtigt træ til gavn for verdens skove”, fortæller Morten Thorøe, Sekretariatsleder, PEFC Danmark.

Af PEFC