Har du først haft besøg af en tyv, stiger din og naboernes risiko for indbrud. Det mønster skal brydes. Derfor lancerer Bo trygt sammen med Nabohjælp en kampagne, som skal få flere til at hente Nabohjælps app og undgå indbrud.

Har tyven én gang udset sig din matrikel, så stiger din risiko for indbrud. I gennemsnit bliver én ud af 100 danske boliger ramt af indbrud i løbet af et år – men for boliger, som allerede har haft en tyv på besøg, stiger indbrudsrisikoen til én ud af 17.

Det viser en ny rapport fra Københavns Universitet. Rapporten er udarbejdet for Bo trygt, et samarbejde mellem TrygFonden, Foreningen Realdania, Videnscentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Det er ikke kun det indbrudsramte hus, som har forhøjet risiko for genbesøg. Også de omkringliggende huse har i en kortere periode efter et indbrud større risiko for at få besøg af en tyv. Den gode nyhed er, at værktøjet til at forebygge indbrud kan være i din lomme. Derfor opfordrer Bo trygt og Nabohjælp i en ny kampagne danskerne til at hente Nabohjælps nye app, så naboer kan hjælpes ad med at holde tyven væk.

“En tyv vil ikke opdages eller genkendes. Han vil slet ikke møde nogen. Derfor er et af de mest effektive og simple råd mod indbrud, at man i nabolaget deler viden, hvis man ser noget mistænkeligt eller har kendskab til indbrud i kvarteret. På den måde kan man samarbejde om at være synlige og aktive i nabolaget. Tyven vil hurtigt fornemme, at her er der risiko for at blive set, præcis derfor forebygger Nabohjælp indbrud”, siger Sarah Risbøl Jacobsen, kommunikationskonsulent i Nabohjælp. 

Fortæl naboerne om indbrud
Får tyven alligevel held med at bryde ind i ens hjem, er det ikke kun ens eget hjem, som risikerer genbesøg. Også de omkringliggende boliger har i et par uger efter et indbrud forhøjet risiko for at blive ramt.

Der er dog ingen grund til at fortvivle, hvis skaden er sket. Hvis man husker at fortælle sine naboer, at der er sket indbrud, kan man sammen gøre en masse for at undgå flere. I Nabohjælps app kan man advare alle nabohjælpere i sit nabolag om indbrud. Appen hjælper med at skabe liv og synlighed i nabolaget i perioden efter indbruddet, og dermed øges tyvens risiko for at blive opdaget. Man kan fx gå en tur med hunden i de mørke aftentimer, hilse på dem, man møder i sit nabolag eller arrangere en fælles løbetur.

Det gør Henrik Hedegaard og hans naboer i Hinnerup.

“Det gør mig tryg at vide, at der er flere, som holder øje i vores nabolag, og at jeg får besked om det i appen, hvis der har været indbrud, eller der er set et mistænkeligt køretøj. Jeg synes også, vores naboskab er blevet bedre, efter vi er blevet tilmeldt Nabohjælp. Vi snakker mere sammen og føler et lidt større ansvar over for hinanden – for der er jo ingen af os, der ønsker at få besøg af uønskede gæster”, siger han.

Nabohjælp har dokumenteret effekt
Kampagnens fokus er Nabohjælp, da effekten er klar og tydelig, og de fleste indbrud sker i løbet af dag- og aftentimerne, hvor naboerne kan gøre en forskel. Det fortæller Britt Wendelboe, programleder i Bo trygt-samarbejdet, hvis mål er at nedbringe antallet af indbrud og øge trygheden i Danmark.

“Vi ved, at aktiv Nabohjælp kan forebygge op mod hvert fjerde indbrud. Dels ved den koordinerende feriehjælp, som vi alle kender, men også ved at være synlige og aktive i nabolaget, så tyven fornemmer, at her er risikoen for at han bliver opdaget for høj. Derfor anbefaler Bo trygt alle at blive nabohjælpere, og at bruge Nabohjælps app til at fortælle om indbrud og dele viden om mistænkelig adfærd med naboerne”, siger hun.

Billedkreditering: Claus Bech