Genanvendelse af affald er en afgørende brik i byggeriets grønne omstilling. Derfor lancerer Realdania innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge – Rethink Waste, der skal realisere nye ideer til, hvordan affaldsprodukter kan genanvendes til byggeriet. Konkurrencen skydes i gang i dag i BLOX med deltagelse af erhvervsminister Rasmus Jarlov.

Mængden af affald i verden vokser og vokser, og det har store omkostninger for både klimaet og verdensøkonomien. Byggesektoren er blandt verdens største producenter af affald: Hvert år produceres 1,3 milliarder tons affald på verdensplan, og halvdelen kommer fra byggeriet.

Det er årsagen til, at Realdania i dag lancerer innovationskonkurrencen Circular Construction Challenge – Rethink Waste, hvor virksomheder med ideer til, hvordan affald kan genanvendes i byggeriet, inviteres til at byde ind med innovationsprojekter.

Ud af de indsendte ideer vælges tre vindere, som får hjælp til at samle det rigtige hold af samarbejdspartnere omkring ideens realisering – samt 1 mio. kr. til at udvikle den første prototype.

Samarbejde med Erhvervsministeriet og Challenges.dk
Innovationskonkurrencen gennemføres sammen med Erhvervsministeriet og lanceres via den nye, digitale platform: Challenges.dk.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov siger:

”Byggeaffald er ikke bare murbrokker og gammel beton uden værdi. Affaldet er fyldt med værdifulde byggematerialer, som vi skal blive meget bedre til at udnytte på ny og ikke bare smide på lossepladsen. Så jeg håber, at projektet kan være med til at åbne for nye ideer og forretningsmodeller og sætte skub i den cirkulære økonomi. Til gavn for både danske virksomheder og ikke mindst en grøn og bæredygtig fremtid.”

En datingservice for byggevirksomheder
Det tilknyttede internationale dommerpanel er noget af det særlige ved Circular Construction Challenge. Panelet vurderer og udvælger de tre vinderhold og vil hjælpe dem til at inddrage samarbejdspartnere fra hele verden. På den måde er initiativet også en slags international datingservice for de deltagende virksomheder.

Den filantropiske forening Realdania har en stærk tradition for at støtte innovation og bæredygtighed i byggeriet. Adm. direktør Jesper Nygård, siger:

”Byggeriet er en klimamæssig magtfaktor og en motor for samfundsudviklingen og den grønne omstilling. Med et initiativ som Circular Construction Challenge, der har fokus på at styrke innovation i byggebranchen og på udvikling af nye produkter og samarbejder herhjemme og internationalt, håber vi at bidrage med én af de mange byggeklodser, som fremtidens bæredygtige samfund skal bygges på.”

Circular Construction Challenge gennemføres med Dansk Design Center som hovedoperatør og som del af BLOXHUB.

Indsend ideer via Erhvervsstyrelsens Challenges.dk her.

 

Kilde: Realdania