Antallet af anmeldte indbrud i private hjem er faldet markant i årets første måneder. Corona-epidemien er formentlig en del af forklaringen. Danskerne er langt mere hjemme, og det gør livet surt for indbrudstyve. Nu skal vi forberede os på, at samfundet gradvist genåbnes, og fortsætter vi med at gøre en fælles indsats, er det muligt at fastholde tendensen med fald i indbrudstallene, lyder vurderingen fra Bo trygt.

I første kvartal 2020 blev der på landsplan anmeldt 5.496 indbrud i private hjem. Det svarer til et fald på 16 pct. i forhold til første kvartal sidste år. I 2019 havde Danmark det laveste antal indbrud i mere end tredive år, og tendensen med færre indbrud fortsætter i starten af 2020 og forstærkes efter alt at dømme af corona-epidemien, fastslår Britt Wendelboe, der er programleder i Bo trygt.

“Det at mange har været mere hjemme end normalt, har gjort livet surt for indbrudstyvene. Ifølge politiet har nogle af de mest indbrudsplagede områder endda oplevet døgn uden indbrud. Nu bør vi forberede os på en mere almindelig hverdag. For fortsat at holde tyvene væk kan vi derfor med fordel indbrudssikre boligen. Der er også brug for, at endnu flere end i dag bliver aktive nabohjælpere”, siger Britt Wendelboe.

Bo trygt arbejder for at sænke antallet af indbrud og øge trygheden i danske hjem. Bag indsatsen står TrygFonden og foreningen Realdania sammen med Videncentret Bolius og Det Kriminalpræventive Råd.

Nabohjælp under corona-krisen
“Siden Danmark lukkede ned den 11. marts, har mange danskere holdt sig hjemme det meste af døgnet. Vi er mere i haven, vores biler er parkeret ved huset, og der er liv i nabolaget. Samtidig har vi set mange eksempler på godt naboskab, hvor vi har hjulpet hinanden i den her meget særlige situation, og det kan vi tage med os, når Danmark åbner mere op igen”, siger Britt Wendelboe.

“Gode naborelationer er med til at give god Nabohjælp. Og god Nabohjælp er, når vi hjælper hinanden, og når vakse naboer er synlige i nabolaget og fortæller hinanden, hvis noget vækker mistanke, eller der har været indbrud. Det handler om at signalere, at her er der altid nogen hjemme, som holder øje. Nabohjælp har udviklet en app, hvor man kan arrangere feriehjælp og dele viden om indbrud og mistænkelig adfærd. 160.000 danskere har allerede taget appen i brug, og antallet af indbrud kan få endnu et nøk nedad, hvis flere tager appen til sig, siger Sarah Risbøl Jacobsen”, der er kommunikationskonsulent i Nabohjælp.

Mens mange danskere fortsat er mere hjemme end vanligt og bruger ekstra tid på at vedligeholde hus og have, kan det samtidig være en god idé at indbrudssikre huset, lyder opfordringen fra Bo trygt.

“Man kan med fordel gennemgå sit hus med tyvens øjne. Har din bolig fx dårlige låse eller gamle vinduer, skal de måske udskiftes. Måske kan du sætte udendørs lys op eller trimme hækken, så indbrudstyve nemmere bliver set af naboerne. Corona-situationen har forstærket det fald i indbrudstallet, vi så allerede i 2019. Den udvikling kan vi forhåbentlig fastholde med enkle tiltag, inden samfundet kommer op i gear igen”, siger programleder Britt Wendelboe.

Indbrud i private hjem i første kvartal i 2018-2020

Find gode råd til, hvordan du kan gøre din bolig mere sikker mod indbrud her.

BilledKreditering: Claus Bech og Bo trygt

Kilde: Realdania