Den Europæiske Union og Fundació Mies van der Rohe har den 16. januar 2019 offentliggjort de 40 favoritter, der vil konkurrere om Den Europæiske Unions Pris for Nutidig Arkitektur 2019 – Mies van der Rohe Award.

Der er blevet indstillet 383 projekter til prisen i efteråret 2018, og nu har juryen udpeget 40 projekter som nominerede til den eftertragtede pris, der fremhæver mulighederne og den nutidige trend i Europa: Tilpassende genbrug, boliger og kultur.

Hele tre danske projekter er sluppet igennem nåleøjet:

  • LEGO House af BIG
  • Streetmekka i Viborg af EFFEKT
  • Hammershus Besøgscenter af Arkitema Architects og Christoffer Harlang.

Juryen består af 7 medlemmer med Dorte Mandrup som formand. Derudover består den af George Arbid, Angelika Fitz, Ștefan Ghenciulescu, Kamiel Klaasse, María Langarita og Frank McDonald.

Favoritternes projekter er fordelt på 17 forskellige europæiske lande. 7 af disse er i Frankrig, 6 i Spanien, 4 i Belgien, 3 i Østrig og 3 i Danmark. Tyskland, Irland, Italien, Holland og Rumænien har 2 favoritter, og Albanien, Estland, Finland, Polen, Portugal, Serbien og Slovakiet har 1 favorit hver. Det er første gang, at Albanien, Serbien og Slovakiet har projekter blandt favoritterne.

Juryen var samlet i tre dage i Barcelona, hvor de diskuterede de mest relevante udfordringer som et Europæisk nutidig samfund og dets arkitektur står over. Nogle af de emner der kom frem, var de mange projekter der kæmper med eksisterende konstruktioner, vigtigheden ved kollektive huse på tværs af Europa, behovet for at planlægge og organisere området, samt vigtigheden ved kultur som et program, men også vigtigheden ved arkitektonisk kultur.

Nogle af udtalelserne fra jurymedlemmerne der kom frem under samtalerne var:

Dorte Mandrup (Formand), Arkitekt, København. Grundlægger og kreativ direktør i Dorte Mandrup: “De 40 projekter fremhæver en ny agenda, der indbyder til en ny tankegang. Excellence og evner er en naturlig del af dem alle, men det er ikke nok, det er også nødvendigt at de har en effekt, og får arkitekterne til at tænke på en anden måde i forbindelse med deres profession.” “Det er meget forfriskende at se, hvordan den arkitektoniske debat bevæger sig på tværs af Europa, hvormed den ændrer dets diskussionssted fra et sted til et andet, gennem årene. Det er med til at holde arkitekturen levende.”

Angelika Fitz, Kultursteoretiker og kurator. Direktør for Architekturzentrum Wien: “Flere og flere folk ser, føler og oplever, at arkitektur ikke længere er om selvreferentialitet, om at præstere det bedste, det mest moderne og glinsende. Men derimod, er det om at forbedre vores liv, og den måde vi lever det sammen.”

Ștefan Ghenciulescu, Arkitekt, publicist og forsker, Bukarest. Redaktør af “Zeppelin” og medstifter af “Zeppelin Association”: “Krisen har været som en advarsel, men også et incitement til at gøre mere, med minde: Mere arkitektur med mindre materiale, mindre omkostninger osv. Det er en udvikling som vi kan se i de nominerede projekter, men vi skal også være opmærksomme på den miljømæssige krise, og ændre den måde vi lever på. Det handler ikke blot om teknologi, materialer eller isolering. Det er mere om, hvordan man planlægger og organiserer området.”

Vinderen og den kommende vinder vil blive offentliggjort i midten af april måned.

Prisceremonien vil foregå den 7. maj 2019 ved the Mies van der Rohe Pavilion i Barcelona.

Gem datoen så du kan opleve forelæsninger, debatter åbning af udstillingen samt fejringen, som vil foregå sammen med jurymedlemmerne, vinderne, finalisterne, klienter og andre gæster og repræsentanter.

Top 5 finalisternes bygninger og kommende arkitekt vinderprojekter vil være åbne for offentligheden, så alle kan lære mere om dem i overværelse af deres skabere og kritikere, som vil fremhæve deres kvaliteter.