Pressemeddelelse

Fur har fået en ny stirute, hvor man fra tre udsigtspunkter kan opleve Knudeklinten og de spektakulære molergrave. Den 20. november indvies projektet, der er blevet til som en del af Realdanias kampagne for yderområderne, Stedet Tæller.

Genopdag Fur med ny arkitektur
Furs op mod 40 meter høje molerklinter falder sirligt i svungne lag. Lagene afslører øens særlige geologi. Hvert år besøger et par hundredetusinde turister øen, hvor der til daglig bor godt 900 mennesker. De besøgende kommer blandt andet for at opleve Knudeklinten, øens smukke natur og de karakteristiske molergrave. Nu giver en ny stirute med tre udsigtspunkter undervejs mulighed for at komme helt tæt på moleret, som har formet Fur gennem 50 millioner år.

Ejer af Fur Bryghus, Mildred Fog siger:

– Knudeklinterne står sammen med de gamle råstofgrave som majestætiske figurer i landskabet, og får os til at stoppe op med eftertænksomhed. Det glæder mig meget, at Realdania har set Fur og Knudeklinterne som et ’Sted der tæller’, og vi vil – i samarbejde med museumsafdelingen på Fur – formidle projektet og stedet bredt, så mange vil kunne opleve Furs unikke potentialer.

Lavmælt besøgssted højner oplevelsen
Projektet er ét af i alt 10 projekter, som gennemføres på særlige steder i den danske natur. Alle projekter indgår i Realdanias kampagne Stedet Tæller, og projektet på Fur gennemføres i samarbejde med Naturstyrelsen. Målet er at skærpe oplevelsen af hvert sted gennem små, enkle arkitektoniske greb af høj kvalitet.

– Naturen er ét af yderområdernes allervigtigste potentialer. Men et potentiale, som kan udnyttes langt bedre end i dag. Projektet på Knudeklinten på Fur er et glimrende eksempel på, hvordan man kan skabe et nyt besøgssted, som på lavmælt og respektfuld vis højner oplevelsen af det, der er hovedattraktionen, nemlig naturen, siger Christian Andersen, programchef i Realdania.

Tegnestuen LETH & GORI har sammen med norske Reiuld Ramstad Arkitekter tegnet de tre udsigtsplatforme, som er udført i cortenstål og inspireret af de mikroskopiske kiselalger – også kaldet diatoméer – som er hovedbestanddelen i moleret. Projektet har derfor fået navnet Diatoméer.

Alle er velkomne til indvielsen, der finder sted fredag den 20. november kl. 13 på Knudeklinten. Ud over den officielle snorreklipning vil der være rundvisning i området ved projektets arkitekter, fossiljagt ved klinterne samt lokale føde- og drikkevarer serveret af Fur Bryghus.