Den tyske byggekoncern Züblin lancerer i år en ny serie enormt høje vindmøller med rotorbladene placeret i 140 meters højde. En højde på 140 meter er ikke ualmindeligt for moderne vindmøller, det er derimod ualmindeligt for vindmøllerne fra Züblin, at tårnet udelukkende er bygget i træ, men faktisk vil konstruktørerne bygge endnu højere:

”Tårnene i vores næste projekt er 160 meter høje. Rent teknisk er det såmænd ikke så svært”, fortæller Bernhard Specht, som er leder af Züblins afdeling for konstruktioner af træ.

Det skriver Politiken i en artikel oversat fra Der Spiegel.

Læs også: Første vindmølle af træ indviet

Tysker opfinder nyt træprodukt
De høje vindmølletårne er blevet mulige at bygge med et nyt træprodukt fra det store tyske løvtræsavværk Pollmeier.  Pollmeier kalder produktet ‘Baubuche’ – byggebøg – som er næsten lige så ubøjeligt som stål, men som vejer langt mindre.

Byggebøg i hvilken som helst størrelse
Baubuche – byggebøg – består af bøgetræ som først afbarkes, hvorefter træet skrælles af rundt om stammen som finér. Derefter limes mange finérlag oven på hinanden og presses sammen til lange plader under højt tryk. Til sidst kan det bearbejdede træ saves ud til plader eller bjælker, i næsten hvilken som helst størrelse man måtte ønske.

Produktet er en slags LVL (Laminated Veneer Lumber), som i mange år er blevet fremstillet af hovedsageligt nåletræ. Det nye ved byggebøg er, at det er lavet af bøgetræ.

Pollmeiers nye produkt er rigtig godt, når der stilles ekstreme krav til materialet, sådan som vindmølleindustrien gør.

Stål har nået sin øvre grænse
Vindmølleindustrien har i årevis bygget højere og højere vindmøller for at komme op, hvor vinden blæser kraftigere og mere stabilt. Stål er efterhånden ved at nå sin grænse som byggemateriale, fordi der konstant er problemer med metaltræthed og brud, ikke mindst langs de skrøbelige svejselinjer. Derfor skal enkeltdelene præfabrikeres i store moduler og transporteres med specialtransport til byggepladsen. Og når tårnenes højde overstiger en vis grænse, bliver modulerne så store at de ikke længere kan transporteres på vejnettet, fordi de ikke kan komme igennem tunneller og under viadukter.

Vindmøllernes overgrænse er normalt 150 meter. Træ kan derimod bedre samles på stedet og af samme grund kan det lade sig høre at bygge langt højere møller af træ, mener man hos Züblin.

Hverdagsagtige konstruktioner af træ
Züblin har også planer om at anvende træ til parkeringshuse, højhuse og andre mere hverdagsagtige konstruktioner.

Læs også 100 meter høje vindmølletårne af træ

Kilde: Træ Er Miljø, www.trae.dk