Hverdagsprodukter som computertastaturer, badeforhæng og sportstøj kan blive ulovlige at sælge efter 1. marts 2017. Det skyldes krav til produkter, der har fået en antibakteriel behandling for at beskytte mod fx lugt og bakterier.

Det er nu, du skal have styr på kemien, hvis du markedsfører produkter, som har fået en beskyttende behandling mod f.eks. bakterier, mug eller svamp.

Efter 1. marts 2017 er disse produkter kun lovlige at bringe ind på det danske marked, hvis der er brugt kemikalier, som er godkendt til netop det konkrete formål. Dette er en stramning i forhold til tidligere.

Hvilke produkter rammes?
Kravene gælder alle produkter, som er behandlet med kemiske stoffer (biocider) for at beskytte produkterne mod skadedyr, bakterier, svampe eller andre uønskede organismer. Det kan være alt fra maling og tøj til badeforhæng og sko. Produkterne betegnes under ét som “biocidbehandlede artikler”.

Eksempler på biocidbehandlede artikler:

  • Maling og andre produkter til væg- og gulvbehandling tilsat et stof, der beskytter mod forrådnelse og dermed konserverer malingen for at forlænge dens holdbarhed.
  • Fodtøj og tæpper behandlet for at beskytte mod skadedyr, støvmider og/eller bakterieudvikling, som giver dårlig lugt.
  • Badeforhæng behandlet med kemiske stoffer for undgå misfarvning og skader fra bakterier og mug.
  • Tastaturer behandlet for at undgå belægning fra bakterier.

Husk lovpligtig mærkning
Hvis produkterne markedsføres som f.eks. “lugtfri”, “anti-bakteriel”, “anti-skimmel”, “mugafvisende” eller lignende, fordi de er behandlede med kemiske stoffer (biocider), er det desuden lovpligtigt at mærke produkterne.

Hvis dit produkt ikke er mærket korrekt, kan du – eller producenten af produktet – efter d. 1. marts 2017 blive tvunget til at tilbagekalde produktet. Kemikalieinspektionen under Miljøstyrelsen kontrollerer, at reglerne overholdes.

Læs mere om kravene på Miljøstyrelsens hjemmeside www.biocidinfo.dk.

FAKTA

Hvorfor nye godkendelser og mærkning?
Kravene til de nye produktgodkendelser og mærkning ændres nu samt i de kommende år som følge af, at biocidforordningen – der trådte i kraft i 2013 – implementeres. Forordningens formål er at sikre et fortsat højt niveau af beskyttelse for mennesker og miljø og skabe ensartede regler i EU-landene.

Nyt faktaark om behandlede artikler
Miljøstyrelsen har offentliggjort et nyt faktaark om biocidbehandlede artikler i biocidforordningen. Faktaarket kan hentes her: http://mst.dk/media/172386/faktaark_behandlede-artikler.pdf

Find mere information her
Virksomheder kan få mere information på www.biocidinfo.dk og svar på konkrete henvendelser ved at kontakte Miljøstyrelsens biocid-helpdesk: Charlotta Amalia Wallensten, funktionsleder, Pesticider og Biocider, tlf. 72 54 42 86, e-mail chawa@mst.dk

Kilde: Miljø- og Fødevareministeriet