Hen over sommeren tester op til 7.000 testpersoner det nye MitID. Når løsningen er testet, og de sidste justeringer er foretaget, skal alle, der i dag har NemID, overgå til MitID. Det sker for at gøre Danmark klar til fremtidens digitale udfordringer og muligheder. De første brugere forventes at kunne få MitID fra august 2021.

”Da vi introducerede NemID for godt 10 år siden, åbnede der sig et væld af nye, sikre muligheder for at kommunikere med det offentlige, handle og ordne banksager på nettet. Når NemID bliver afløst af MitID, styrker vi sikkerheden yderligere, så vi også i fremtiden trygt kan færdes på nettet. Det skal være sikkert for alle at bruge deres digitale ID – også i fremtiden”, siger Adam Lebech, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen, der sammen med bankernes brancheorganisation Finans Danmark udgør partnerskabet bag MitID.

Når NemID bliver til MitID, siger vi nemlig på sigt også farvel til NemID nøglekortet. I stedet er MitID en app til smartphone eller tablet, hvor man med et enkelt swipe kan overføre penge eller logge ind på en digital selvbetjening og se præcist, hvilken handling man er ved at godkende. Har man ikke mulighed for at bruge appen, er der andre alternativer, fx en kodeviser og en kodeoplæser.

”Det, der kendetegner Danmark og de resterende nordiske lande, og som er en forudsætning for de nordiske landes høje placeringer i international sammenhæng på det digitale område er, at der er et stærkt samarbejde mellem bankerne og det offentlige om e-identifikation. MitID er det nyeste eksempel på det. Det kommer alle til gavn. Bankerne har brug for det til kunderne, og det offentlige har brug for det til borgerne. Og vi er jo alle sammen både borgere i samfundet og kunder i en bank”, siger Michael Busk-Jepsen, digitaliseringsdirektør i Finans Danmark.

Med MitID bliver vi desuden godt beskyttet mod identitetstyveri, da du kan få besked både gennem MitID appen, på SMS eller e-mail, hvis nogen fx forsøger at logge ind med dit personlige MitID fra en ny enhed eller med en forkert adgangskode.

Hjælp at hente og mere information på vej
I udviklingen af MitID er der også lagt vægt på, at det skal være nemt at bruge, så den høje tilfredshed fra NemID bliver bevaret. Samtidig er der fokus på at sikre så god en overgang til MitID som muligt for de over 5 mio. NemID-brugere, der efter planen skal have MitID. Hen over foråret og sommeren tester en lang række pilotbrugere fra banker og kommuner derfor, hvordan man får og bruger det nye MitID.

Først når MitID er testet ordentligt, og de sidste justeringer er på plads, lanceres MitID for resten af Danmark.

”Vi glæder os til at invitere hele Danmark med ombord, når vi introducerer det nye MitID. Det er en ny løsning, som kræver noget af os alle at tage i brug, men vi har fokus på at gøre overgangen så tryg som mulig, at informere grundigt og hjælpe alle godt i gang med det nye MitID”, siger Adam Lebech.

Overgangen til MitID vil påbegyndes, så snart testperioden er velgennemført, og de sidste justeringer er på plads. Efter planen vil de første få MitID fra august 2021, og flytningen af de over 5 mio. NemID-brugere fortsætter ind i 2022. En betydelig andel af NemID-brugere forventes dog at få MitID allerede i 2021.

Man får direkte besked via sin netbank, mobilbank eller via digital post, når man kan få MitID. I august lanceres en kampagne, der skal hjælpe alle godt i gang med hele Danmarks nye digitale ID.

Læs mere om MitID – den nye digitale ID-løsning her.

Kilde: Finans Danmark