Netop nu starter et udviklingsprojekt for faglærere på tre af landets erhvervsskoler. Formålet er at klæde underviserne på med den nye viden om energirenovering, så de bliver i stand til at uddanne fremtidens håndværkere til tværfaglig forståelse.

35 faglærere fra EUC Nord, Tradium og Tech College Aalborg samles i disse dage i Nordjylland for at sætte sig på skolebænken. De er med i et udviklingsprojekt, der skal bane vejen for, at fremtidens håndværkere får en tværfaglig forståelse af energirigtig renovering. Seniorkonsulent Kai Borggreen fra Videncenter for energibesparelser i bygninger siger:

”Hvis kommende håndværkere skal lære at opnå overblik over hele bygningen og have styr på korrekt udførelse af de forskellige energiløsninger, er det nødvendigt med lærere, der selv har en helhedsforståelse, og som forstår at tænke de forskellige fag sammen. Det tager vi nu hul på med dette udviklingsprojekt for erhvervsskolerne.”

Respekt for hinandens fagområder
Målet er, at de unge kommende håndværkere meget tidligt i deres uddannelsesforløb får respekt og forståelse for hinandens fagområder; de skal fra start lære at tænke energi på tværs af faggrænserne. Derfor skal lærerne have både ny viden og nye metoder til at undervise eleverne, så de bliver rustet til fremtidens krav.

Nyt indhold inkluderer energiløsninger
Efteruddannelsen af faglærerne er en del af projektet ’Energi på tværs’, som Dansk Byggeri, TEKNIQ og Energifonden står sammen om.

Undervisningsmaterialet kommer rundt om indeklima, klimaskærm og tekniske installationer, men det er ikke kun indholdet, der er nyt. Efteruddannelsen spreder sig over seks dage, hvoraf to går ud på en faglig og teknisk opkvalificering, som Videncenter for energibesparelser for bygninger leverer. Faglærerne bliver undervist efter videncentrets energiløsninger, guides og beregningsværktøjer samt krav til BR10 i forbindelse med energirenoveringsopgaver.

Til foråret 2014 er det første hold faglærere klar til at afprøve undervisning af eleverne efter den nye tværfaglige tilgang. Efterfølgende evalueres projektet med henblik på udbredelse af konceptet.

Kilde: Videncenter for energibesparelser i bygninger