Nye muligheder med 3D-print teknologien. Printet er baseret på cellulose – og det hele kan være fra bæredygtigt træ.

Mange steder i verden er der allerede nu forsøg med 3D-printet byggematerialer. I Kina vil bygge 10 huse på bare 24 timer. Et andet projekt er i Umeå i Sverige. Her vil de skabe bæredygtige materiale i 3D-print – det kan være alt fra døre og vinduer, og i sidste ende et helt hus. Projektet løber over 3 år, og har et budget på 36 svenske millioner og ambitionerne er store.

Projektet i Umeå er interessant på mange måde. Det er specielt interessant fordi 3D-printteknologien giver mulighed for at udnytter ressourcer bedre end traditionel produktion, fx vil PEFC-certificeret restprodukter fra savværker, derfor kunne indgå i produktion at 3D-printet byggematerialer – Ja, faktisk til et helt bæredygtigt hus.

– Bæredygtighed starter i skoven, men ofte er der restprodukter på vejen til det færdige produkt. Projektet i Umeå giver mulighed for restprodukter kan bruges til 3D-print. Det er ambitiøst og innovativt. PEFC Danmark glæder sig til at følge projektet. Det vil være godt, hvis fx restprodukter fra PEFC-certificerede savværker og produktioner kan bidrage til at bygge 3D-printede huse, siger Morten Thorøe Sekretariatsleder PEFC Danmark.

Udover de bæredygtige elementer i projektet kan projektet også være med til at skabe nye komplekse strukturer og forme i byggeriet. Træ er unikt i sig selv, men 3D-print af cellulosebaseret restprodukter vil give bæredygtighed en helt ny dimension, hvor spild er reduceret, fordi alle materialer er fremstillet i et enkelt stykke – uden restprodukter.

Læs mere om projektet her.

Kilde: PEFC