Pressemeddelelse

Så er den nye Europaplads klar til brug – og dermed kan den første del af Urban Mediaspace Aarhus, Aarhus Kommunes hidtil største anlægsprojekt, overdrages til byens borgere.

Efter flere års byggerod begynder området langs inderhavnen i Aarhus at tage form, og det er nu muligt at se konturerne af det færdige byrum.

Første skridt på vejen er den nye Europaplads, der som et helt centralt knudepunkt binder midtbyen sammen med Dokk1 og de nye havnebyrum.

Færdiggørelsen af Europaplads og frilægningen af den tilhørende strækning af Aarhus Å betyder, at der nu er et sammenhængende promenadeforløb fra Mølleparken langs åen til det nye hovedbibliotek og borgerservice i Dokk1 ved åens udløb i havnebassinet.

Dermed spiller den nye Europaplads en vigtig rolle i det store byudviklingsgreb, der handler om at genskabe sammenhængen mellem byen og vandet – og sikre midtbyen de byrumskvaliteter, der er forbundet med at være tæt på vand.

Rådmand for Teknik og Miljø, Kristian Würtz, er glad for, at et af de mange arbejder på havnefronten nu står færdigt.

– Med åbningen af Europlads får Aarhus et nyt spændende og attraktivt byrum, som er med til at åbne byen mod havnen. Det er kun en enkelt brik i puslespillet, men når man husker tilbage på, hvordan området så ud før, så er jeg sikker på, at aarhusianerne vil få stor glæde af det nye åndehul.

Projektet gennemføres i et samarbejde mellem Aarhus Kommune og Realdania.

Direktør i Realdania Hans Peter Svendler siger om indvielsen af Europaplads:

– Med fritlægningen af åen og åbningen af Europaplads begynder det nye byrum på havnen i Aarhus at folde sig ud. Til sommer følger DOKK1 og senere igen bl.a. de nye åbne pladser på havnefronten. Alt sammen er vigtige elementer i arbejdet med at gøre den tidligere industrihavn til et levende og aktivt område, hvor by og vand møder hinanden.

Rådmand for Kultur og Borgerservice Rabih Azad-Ahmad glæder sig også over færdiggørelsen af det nye byrum:

– DOKK1 kommer til at tiltrække et stort antal mennesker, og derfor er det vigtigt, at der er nogle indbydende omgivelser, der spiller sammen med byens nye vartegn. Og den rolle lever den nye Europaplads i den grad op til.

Arkitekt Kristine Jensens Tegnestue har haft ansvaret for designet af byens nye plads og de sidste etaper af frilægningen af Aarhus Å:

– Med åbningen af åen føres byens naturlige vandløb igen helt frem til Aarhus bugten, – fordi byens landskab og byens identitet hører sammen. Aarhus er byen ved bugten, vandet, havet og åen til glæde for byens borgere.