Pressemeddelelse

Boligjobordningen har haft en turbulent levetid, hvor håndværkerfradraget i flere omgange er blevet forringet, både beløbsmæssigt og antallet af håndværksydelser man kan få fradrag for er reduceret.

– Det er en ærgerlig rejse håndværkerfradraget har været på, hvor politikernernes evindelige ændringer, de forskellige politiske udmeldinger og de destruktive stop and go tiltag har været ødelæggende for en hel branche, udtaler Palle Thomsen, adm. direktør, Danske Byggecentre.

Flertal for bevarelse af håndværkerfradraget
Det er positivt, at der tegnede sig et billede af en bevarelse af boligjobordningen før valget, hvor både Socialdemokratiet, Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i udtalelser stillede sig bag den. Danske Byggecentre håber, at partierne stadig er positivt stemt efter valget.

Der var allerede gang i forhandlingerne omkring en justering af Boligjobordningen, før valget blev udskrevet. Der var lagt op til en mere fleksibel ordning, så man kunne lægge beløbene for håndværksydelser og serviceydelser sammen. Dermed kunne man få et samlet større fradrag til det man havde brug for. Som det ser ud nu, kan man få et fradrag på lønudgifterne til grønne håndværksydelser på 12.200 kr. og 6.100 kr. til serviceudgifter som f.eks. rengøring.

– Det var meget positivt, at der var lagt op til en mere fleksibel Boligjobordning, så man gav danskerne et større økonomisk incitament til at udføre grønne renoveringer, som f.eks. at energirenovere deres hjem. Det vi dog helst ser hos Danske Byggecentre er et bredere håndværkerfradrag, hvor danskerne også kan få fradrag for generelle håndværksydelser, udtaler Palle Thomsen. 

Danske Byggecentres anbefaling
Vi synes, det er rigtig fornuftigt, at boligjobordningen giver danskerne et økonomisk incitament til at få udført grønne renoveringer, som f.eks. at energirenovere ens hjem, da det er med til at sænke CO2 udledningen i Danmark. Vi ser dog helst et bredere håndværkerfradrag, så der er et større incitament til danskerne for at få udført alle former for renoveringer af deres hjem.

– Det er utrolig vigtigt, at vi giver de danske boligejere mulighed for at hæve kvaliteten af deres hjem, både når det gælder grønne renoveringer, men i den grad også almene renoveringer, som vil skabe samfundsmæssig værdi i form af værdiforøgelse af de danske boliger, udtaler Palle Thomsen, og fortsætter: De bygninger vi har stående i dag vil stadig stå mange år frem, og derfor er det vigtigt, at danskerne har et incitament til fortsat at renovere, så kvaliteten af de danske hjem fortsat er høj om 10, 20 og 30 år.

Vi så meget gerne, at man kiggede mod Sverige, hvor de har et fradrag på op imod 50.000 svenske kroner, og samtidig har adgang til fradrag på en lang række almene håndværksydelser. De svenske politikere har set lyset, og indset de samfundsmæssige gevinster ved et bredt håndværkerfradrag. Man ser en endnu større effekt på at flytte sort arbejde til hvidt end man gør i Danmark, man har nedsat gør-det-selv-arbejdet, og man skaber ekstra aktivitet i samfundsøkonomien, hvor der er udført arbejde, som ikke ville have været udført uden deres ordning. Det så vi meget gerne kopieret i Danmark.

Inddrag skalsikring
I det danske håndværkerfradrag er der allerede mulighed for fradrag for opsætning af alarmer, men man har samtidig udeladt skalsikring. Det giver ikke meget mening, at inkludere opsætning af alarm, når man samtidig ikke giver folk mulighed for at sikre deres hjem bedre. Flere og flere tyve er i stigende grad ligeglade med alarmen, fordi de ved præcis hvor længe de har fra alarmen er gået, til de skal være ude af huset igen. Ved at inkludere skalsikring giver man danskerne et større incitament til at sikre de ydre dele af boligen mod tyveri. Det er bl.a. bedre sikring af døre og vinduer, så man gør det sværere for tyven at trænge ind i huset.

Yderligere information:
Adm. direktør Palle Thomsen, Danske Byggecentre, tlf. 45 80 78 77, pt@bdb.dk