Selv om ftalater og flammehæmmere er hormonforstyrrende, og flere af stofferne længe har været forbudt i legetøj, så bliver børn alligevel udsat for dem på værelset. Det viser nye resultater fra en undersøgelse af indeklimaet i børneværelser.

Børn er særligt sårbare over for skadelige kemikalier. Derfor har miljøorganisationen Det Økologiske Råd i et pilotprojekt undersøgt niveauet af forskellige ftalater og flammehæmmere på 17 børneværelser. Det sker i samarbejde med Astma-Allergi Danmark, Københavns Universitet, Statens Byggeforskningsinstitut og Green Lab Brugerinnovation.

Undersøgelsen er finansieret af Realdania, og formålet er at give et helhedsbillede af, hvordan indeklimaet ser ud i børnehøjde. Der er undersøgt for såvel kemikalier, CO2- og partikelforurening samt fugt, og projektleder Lene Wiell Nordberg fra Realdania understreger vigtigheden af mere forskningsbaseret viden om børns indeklima.

Børn i voksealderen er særligt følsomme over for dårligt indeklima, men vi mangler viden om de konkrete indeklimaudfordringer. Det er derfor vigtig viden, som den her undersøgelse giver os, og jeg tror især, mange børnefamilier kan blive overrasket over, i hvor høj grad vi selv er skyld i vores indeklima. Til gengæld er den gode nyhed dog så også, at vi selv kan gøre rigtig meget for at forbedre det, siger hun.

Forældre kan f.eks. sørge for jævnligt at gøre rent på børneværelset, fordi kemikalierne ophobes i støvet. De kan undgå ting, der indeholder pvc. Og så er det heller ikke altid godt at hive det gamle legetøj af plast ned fra loftet, hvis det stammer fra før Danmark, og siden EU, indførte forbud mod ftalater i legetøj.

Se mere om undersøgelsen og resultaterne her:

Kilde: Realdania