Pressemeddelelse

Der er masser af superheltearkitektur i BaseCamp, som byder på en fænomenal femte facade og en megastruktur af en bygning, som kunne få Batman til at overveje en ny Batcave. Nu har byggeriet vundet prisen Årets Byggeri i kategorien Bolig.

I Sorgenfri, muligvis superheltearkitekturens nye Gotham City, er en ny megastruktur af en bygning banket op af byggegrunden, med et tag så sejt, at det kunne spille en rolle i film og tegneserier med Spider-Man, Batman og Guardians of the Galaxy. BaseCamp kunne være hovedkvarter for hele banden.

Fænomenal femte facade
I op til 22 meters højde er der anlagt et over 8000 m2 stort, grønt tag. Her er offentlig adgang til urter, udsigt og en lang løbesti. Men taget kan også absorbere og forsinke regnvandet og tiltrække fugle og insekter. Byggeriet er inspireret af den omkringliggende natur med et ønske om at bringe mennesker tættere på både naturen og hinanden.  Stiforløbet, som slynger sig hen over taget, skal med tiden give adgang til et frodigt landskab anlagt på skrå tagflader, hvilket ikke er en helt ukompliceret affære:

“Der er på de skrå dele af taget svejset vandbremser på membranen, og dette skal holde jorden og planterne på plads. Hvor taget er stejlest, ligger der en kokosmåtte, monteret med jordspyd, for at holde på planter og jord. Og taget skal jo både kunne tåle regn og sol, så til taget er der hovedsageligt valgt stauder og græsser, der tåler meget sol og tørke, som for eksempel lavendel, præriehirse, alpeenghavre, salvie og lammeøre,” siger Ida Marie Wedfall, projektleder hos landskabsarkitekterne Kragh og Berglund.

Som en robotblæksprutte
Det fundamentsløse look får bygningen til at ligne noget, som i en superheltefilm, ville kunne synke og stige gennem jordens overflade som en kæmpeelevator.

Konceptet bag arkitekturen er at skabe rum, som flyder frit, og bygningens bølger byder på forskellige rumlige oplevelser undervejs gennem bygningen: Åbent, lukket, småt, stort, højt, lavt, lyst og mørkt. Det giver spænding. De tonede ruder har noget lidt dystert Gotham City over sig, og facaderne, som er beklædt med plader af stenfibre, som skal ligne træ, er, som de er; kunstige. Dén glatte gråbrune overflade, kombineret med den takkede solafskærmning og bygningens bølgende bevægelser, får helheden til at minde om en kæmpe robotblæksprutte. Og hvilken superhelt ville ikke bo i sådan en bygning?

BaseCamp er tegnet til at huse studerende, forskere og borgere på tværs af aldersgrupper, funktioner og nationaliteter. Projektet til over 500 mio. kr. er et ud af flere BaseCamp-projekter og omfatter udover 639 ungdomsboliger, i forskellige størrelser og prisklasser, også 147 firmalejligheder og seniorboliger.  Og skal man bo i en studiebolig, slipper man for at bakse rundt med en trailer med gamle arvestykker og billige møbler, for studieboligerne er, lidt atypisk, allerede møblerede, når man flytter ind.

Det sagde dommerkomitéen
“Bygningen har alt i sig, og den er skabt på en flot, anderledes og gennemtænkt facon og med en inddragelse af offentlige kvaliteter og oplevelser, som ikke findes andre steder i Storkøbenhavn. Hvis den i sin drift bliver til en magnet og skaber aktive muligheder i nabolaget, er det bare dejligt. Man har i Stockholm i de sidste 10 år set så mange gode offentlige oplevelsesområder. På grund af byens tæthed får man de dér gode steder, som trækker folk til. Men hvad gør man for at trække folk til, når de egentlig er spredt på masser af plads, med grønne skove og parcelhuse? Her er skabt noget, som folk kan komme til, bare for at opleve det. Og når folk kommer til, så kommer folk til, og så skabes der aktivitet. BIG’s ottetal i Ørestad havde nogle af de samme kvaliteter, indtil der blev sat ’adgang forbudt’ skilte op. Men den offentlige adgang er en vigtig pointe. Det er adgang og tilgængelighed generelt, og her er der jo bygget til forskellige folk og mange generationer, der nu skal bo under samme tag.”  

Årets dommerkomité består af; formand Scott Hollingsworth, arkitekt, Hollingsworth Pack. Elly Kjems Hove, branchedirektør, DI BYG. Henrik Garver, administrerende direktør, FRI. Lene Espersen, administrerende direktør, Danske Arkitektvirksomheder. Palle Thomsen, direktør, Danske Byggecentre. Peter Stenholm, branchedirektør, DI Danske Byggeri. Rasmus Brandt Lassen, direktør, Bygningsstyrelsen. Hans-Bo Hyldig, næstformand, Byggesocietetet.

Årets Byggeri
Årets Byggeri, www.aaretsbyggeri.dk, er den bredeste og mest alsidige pris i byggebranchen. En national hæderspris som hvert år hylder årets bedste og vigtigste byggerier ud fra deres samfundsmæssige og byggefaglige betydning. Nominerede byggerier bedømmes af en dommerkomite som består af branchedirektører og andre nøglepersoner fra byggebranchen. Alle vindere, hædrende omtaler og udvalgte indstillinger præsenteres i et 92 sider tykt særnummer af magasinet Byggeri, som udkommer den 11. december 2020.

Pressekontakt:
Lene Espersen, administrerende direktør, Danske Arkitektvirksomheder, telefon: 23 27 69 26, mail: le@danskeark.dk.

Fotos: Sofie Cold Ravnkilde

Funktion:
Boliger og parkanlæg

Areal:
41.000 kvadratmeter

Arkitekt:
Lars Gitz Architects

Bygherre:
BaseCamp Student Real Estate

Entreprenører:
JFP og Max Bögl

Ingeniør:
Afry