Bæredygtigt træ i byggeri vinder frem! Tre unikke projekter, hvor tankerne bag er naturens ressourcer og bæredygtighed.
Materialevalg er altafgørende i byggeriet, specielt hvis fremtiden skal byde på mere bæredygtigt byggeri. Træ er her et naturligt valg både som materiale, men også fordi det lagrer CO2 i fremtiden. Bygninger som CO2-lager giver byggeriet en helt ny betydning. Et hjem bygget af træ er ikke kun rammen om familien, men nu er det også en fremtidssikring for kommende generationer.

Når træbygninger nedrives kan træet genbruges i andre produkter eller bruges som energi. Træ som genanvendelig ressource er enestående, og som det eneste bæredygtige materiale har vi nok træ i verden til at bruge det. Vi skal bare sikre os, at det kommer fra bæredygtigt forvaltede skove. Tæt på 100 % af de certificerede danske skove er PEFC-certificerede, og de leverer hvert år masser af træ til det danske byggeri.

De danske byggecentre har i dag masser af PEFC-certificeret træ og de fleste byggecentre er i dag ligeledes PEFC-certificeret. Byggecentrene er et vigtigt forsyningsled til byggeriet og har taget ansvar for, at træet er bæredygtigt.

PEFC Danmark har samlet tre projekter med bæredygtigt træ, som kan være med til at inspirere til en fremtid med flere bæredygtige materialer – til gavn for klimaet og kommende generationer.

1: Tårnhøje forventninger med udsigt til PEFC skov
600 meter skal besøgende gå, før de når trætoppen i 45 meters højde, men turen til toppen er det hele værd, når udsigten giver de besøgende et fugleperspektiv på Gisselfeld Klosters skove. Skoven er forvaltet bæredygtigt og er PEFC-certificeret. Den bæredygtige skov og det unikke tårn vil give de besøgende en enestående oplevelse, og et indblik i vigtigheden af at beskytte naturværdierne i de danske skove. Området omkring tårnet byder på høj biodiversitet og et unikt dyre- og planteliv, som er beskyttet. Gisselfeld Klosters skove giver tårnet rammen for de besøgende til at føle sig tæt på naturen. Forventningerne skal nok blive indfriet, når Camp Adventure i sommeren 2018 åbner tårnet.

Læs mere om arkitekterne bag og bygherren på www.effekt.dk og Camp Adventure.

2: Lisbjerg Byggeri – højt og alment
BYG HØJT! Et opråb fra flere aktører i branchen og hos InnoBYG, hvor PEFC Danmark er en del af netværket, arbejdes der aktivt på at fremme viden og se på mulighederne.

Norge stod i 2015 for rekorden for verdens højeste højhus i træ. Hele 14 etager og 51 meter højt. ”Treet”, som bygningen meget velvalgt hedder, er bygget af PEFC-certificeret træ, blandt andet krydslamineret limtræ (CLT). Et eksempel på at der ingen grænser er for at bygge op til trætoppen.

Et dansk bud på højt byggeri i træ er Lisbjerg bakker, en helt ny bydel i Aarhus, hvor byggeriet bygges af et alment boligselskab. Alle dele af byggeriet går op i en højere enhed – boligkvaliteten, fællesskabet, pengene og alle reglerne. Profile A/S, som er PEFC-certificeret, har leveret etageadskillelsen samt rammekonstruktionen i limtræ til byggeriet og giver dermed sikkerhed for, at træet i byggeriet kan spores helt tilbage til skoven. Byggeriet vil i dag stå til fremtidige lejere som et CO2-lager, som var det en skov.

3: Dome of Vision
Materialer til byggeri i træ kan på mange måder udforskes og danne rammerne om noget helt specielt. Dome of Vision er konstrueret af bæredygtigt træ fra Metsä Wood’s Kerto LVL bjælker, som er 21 millimeter tynde og blevet samlet til at danne elementer til gitterkonstruktionen. En ny måde at samle konstruktionen på, så man undgår komplicerede og dyre svejsebeslag. Og der er mere at spare i regnskabet end penge på bundlinjen. Bygningen vil spare atmosfæren for 100 tons CO2, og det er kun muligt, fordi byggematerialet er af træ. Træ i byggeriet giver plads til, at mere skov kan plantes og i fremtiden lagre mere CO2, dermed bliver det grønne regnskab for kommende generationer endnu bedre.

Den bæredygtige kuppel er rammen om et moderne forsamlingshus, hvor det er muligt for besøgende at opleve, hvordan naturen opvarmer kuplen året rundt og giver en helt ny dimension til tanker om, hvordan vi skaber indeklima og varme i bygninger.

Læs mere om Dome of Vision og arkitekten bag på www.domeofvisions.dk.

Sporbarhed i dit træbyggeri
Sporbarhed og dokumentation for bæredygtighed er til stadighed et vigtigt element i byggerier. Efterhånden er alle danske byggecentre PEFC-certificerede og det meste af træet hos byggecentrene kommer fra de nordiske skove. Leverandører af byggematerialer, små som store, er PEFC-certificeret, så muligheden for at vælge et bæredygtigt materiale kender ingen grænser.

Branchen står nu i et marked, hvor bæredygtigt træ er øverst på dagsordenen. Svanemærket og DGNB-byggerier er en måde at dokumentere, at bygninger lever op til krav om bæredygtigt byggeri. Det offentlige stiller krav til miljø-mærker og for nyligt fastsatte en af Danmarks største entreprenører, NCC, en indkøbspolitik, som betyder 100 % bæredygtigt træ.

En mulighed for at dokumentere sporbarheden i byggeri, er at certificere byggerier. I PEFC-systemet kan et færdigt byggeri PEFC-certificeres. Det handler om at kontrollere og dokumentere kilder til byggeriet og sikre at disse er kontrolleret af uafhængige certificeringsvirksomheder. PEFC-certificeret projektbyggeri er fritaget fra afgift til PEFC Danmark, hvilket giver incitament til, at bruge ressourcer på certificeringsprocessen. Med initiativet vil bygherrer, der vil vise bæredygtighed i deres byggerier, få uafhængige dokumentation fra en tredjepart for bæredygtige byggerier.

Træ med PEFC er bæredygtigt
PEFC er din garanti for bæredygtigt træ. PEFC er verdens største skovcertificeringssystem og et internationalt anerkendt miljømærke, som sikrer, at skove drives bæredygtigt med respekt for de små familieskovbrug, arbejderne og lokalsamfundet. PEFC-systemet værner om biodiversiteten, økosystemer og hjælper med at beskytte klimaet.

PEFC-certificeret træ i byggeri lagrer CO2, også i fremtiden er det vigtigt at bruge skovens ressourcer, således at CO2 bliver lageret i bygninger og træprodukter.

Ansvarligt indkøb med PEFC

  • Accepteret i offentlig- og private indkøbspolitikker
  • Globale organisationer og virksomheder bruger PEFC som en sikkerhed for bæredygtigt træ
  • Uafhængige undersøgelser viser PEFC som en af de bedste systemer for bæredygtigt træ
  • PEFC er uafhængig og upartisk

Kilde: PEFC