Advarsel – klik ikke på alt i din indbakke. En ny bølge af skadelige virusmails vælter ind over Danmark i disse dage, advarer Rigspolitiet.

Danskere modtager for tiden emails, som med et uovervejet klik henter en virus og låser computeren, hvorefter cybergangstere forlanger tusindvis af kroner i ‘løsepenge’ for at frigive computeren igen.

Det ser ud som om, du har fået en ny mail fra Post Danmark eller PostNord, at postmanden ikke har truffet dig hjemme, og at du skal henvende dig på dit eget posthus for at få udleveret en pakke.

Men klikker du på linket i emailen, downloader din computer en virus, som inficerer din maskine, krypterer den og låser den, hvorefter it-kriminelle forlanger en pose penge for at gøre din maskine brugbar igen.

Virussen går under navnet Cryptolocker 2, og truslen bag den er ganske reel og skadelig, lyder det fra it-sikkerhedsfirmaet Heimdal Security.

– Denne slags virusmails har været kendt i nogle år, men de kriminelle er blevet dygtigere til at oversætte tekst korrekt og bruge officielle logoer, så mailen ser troværdig ud, skriver firmaet på sin blog.

– Folk falder for tricket, fordi posthuset er en af de mest kendte og troværdige institutioner, og man tænker ikke sig om en ekstra gang, inden man klikker på linket, og så er det allerede for sent, forklarer Heimdal.

It-gangsterne bag de skadelige mails er blevet dygtigere i løbet af de senere år. De startede for få år siden med at udsende såkaldte fishing-mails med tydelige Google Translate-oversættelser, som mildt sagt ikke lød overbevisende.

I dag bliver angrebene koordineret og målrettet et bestemt område med grammatisk korrekt tekst og med et officielt look, som ikke adskiller sig fra øvrige mails udsendt af eksempelvis SKAT, banker, posthuse og lignende.

USA blev ramt af et stort angreb i 2011 med afsæt i det officielle postsystem efterfulgt af en kampagne, hvor afsenderen så ud til at være kurérfirmaet DHL i 2013. Siden kom en bølge i 2014 og nu også i 2015. I England blev intetanende modtagere ramt af mails, som tilsyneladende var fra Royal Mail i 2014, hvorefter lignende kampagner slog ned i Australien, Italien og Spanien i maj 2015.

Kilde: TV2 nord