Denne artikel er en del af DB årsberetning 2022.

I år får du DBs årsberetning i små fokusrettede bidder, idet vi gennem december og januar løbende lægger artikler, der har fokus på det, vi har arbejdet med i 2022, på www.bdb.dk. Vi håber på den måde, at du opdager emner, som allerede har eller kunne få din interesse.

2022 har været et begivenhedsrigt år for byggebranchen, medlemmerne og ikke mindst Danske Byggecentre. Her giver formand Thorbjørn Sejer Jensen og administrerende direktør Palle Thomsen et tilbageblik på året, der er gået.

Fokus på den grønne omstilling 

Den grønne omstilling har været den alt overskyggende dagsorden for året. Vi har arbejdet på, at imødekomme de krav der fremover gør sig gældende i byggebranchen og indsamler løbende data på byggematerialer. På det politiske plan har vi fremhævet behovet for, at det offentlige går forrest i den grønne omstilling og påtager sig samme ansvar som det private. Vi har konkret foreslået at man fra offentlig side udruller en national strategi for energirenoveringer i Danmark.

Den danske boligmasse står for ca. 40 pct. af samfundets samlede energiforbrug og heraf udgør opvarmning ca. 30%. Blandt de offentlige bygninger er særligt de kommunale bygningers energispild omfattende. Her har syv ud af ti kommunale bygninger et dårligt energimærke, mellem D og G. Der er altså en stor klima- og energibesparelse at hente ved at energirenovere. Vi har foreslået, at regeringen går forrest og fastlægger et krav om, at minimum tre procent af alle offentlige bygninger energieffektiviseres årligt. Målet skal sikres med krav og regulering.

Vi skal huske SMV’erne

Men i iveren efter, at omstille branchen er det vigtigt, at vi husker SMV’erne. Med indførelsen af CO2-krav i bygningsreglementet i 2023 skal byggebranchen til at levere konkrete og målbare CO2-besparelser. I de store virksomheder er man klar og ser den grønne omstilling som en mulighed for at øge sin konkurrencefordel. Men for mange mindre udførende og projekterende virksomheder er de kommende klimakrav en uoverskuelig udfordring.

De store virksomheder har formentlig en god forventning til, hvordan kravene skal opfyldes. Det har de mange SMV’er, der udgør størstedelen af branchen, ikke. Derfor har vi henstillet til, at en ny regering påtager sig ansvaret og sikrer, at der er ordentlige vilkår for hele byggebranchen, ikke kun de store virksomheder.

Vi skal satse på erhvervsuddannelserne og huske at hylde vores egne

I Danmark har vi et problem, vi mangler i den grad faglært arbejdskraft, faktisk vil der i 2030 mangle næsten 100.000 faglærte. Det koster vækst, beskæftigelse og en langsommere grøn omstilling. Derfor har vi i årets løb blandet os i uddannelsesdebatten og talt om behovet for elever på erhvervsskolerne. Vi tror på, at man kan vende udviklingen, men det kræver, at vi tør satse på erhvervsuddannelserne og blive bedre til at fortælle om karriere- og uddannelsesmulighederne, der følger med en erhvervsuddannelse.

I samme ombæring skal vi huske at hylde vores egne elever og dem der gør en ekstra indsats. Her vil vi gerne fremhæve niveauet til FUT’s uddeling af fagprøvepriserne, vi kan konstatere, at niveauet på uddannelserne er tårnhøjt og det vidner dette års fagprøveprisers høje niveau også om. Det tegner godt for fremtiden og viser, at erhvervsskolerne kan tilbyde en rigtig god uddannelse.

Formand, Thorbjørn Sejer Jensen

Adm. direktør, Palle Thomsen

 

Skulle du have spørgsmål, kommentarer eller andet på hjertet i forbindelse med denne artikel, så er du velkommen til at skrive til os på db@bdb.dk.