Flere og flere smartphones udsættes for angreb fra it-kriminelle. En ny kampagne igangsat af Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet vil derfor give danskerne gode råd og digitale guides til, hvordan man beskytter sig selv og sine data på nettet. To ud af tre danskere glemmer eksempelvis at sikkerhedskopiere deres smartphone, og det kan få alvorlige konsekvenser.

De fleste går rundt med den i lommen, men de færreste husker at beskytte indholdet på deres smartphone mod angreb fra it-kriminelle og tab af personlige, digitale informationer.

Ifølge Digitaliseringsstyrelsen og bankernes interesseorganisation Finansrådet udsættes flere og flere danske smartphones for angreb fra it-kriminelle. Gennem en fælles kampagne vil de to organisationer nu klæde danskerne på til at modstå trusler i den digitale verden.

Sikkerhedskopiering kan redde dig fra netsvindlere
72 % af danskerne glemmer at sikkerhedskopiere smartphonen jævnligt. En sikkerhedskopi kan være afgørende for at beskytte personfølsomme data.

Du kan beskytte dig ved at tage sikkerhedskopier løbende, så du kan genskabe billeder, dokumenter og andre personlige, digitale ejendele. Det er afgørende, hvis din mobil, tablet eller computer bliver overtaget af it-kriminelle, der kræver en løsesum for at frigive dine data igen, siger Rikke Hougaard Zeberg, vicedirektør i Digitaliseringsstyrelsen.

Et af de gode råd er at sikkerhedskopiere data på smartphonen. Et andet råd er at opgradere styresystemet jævnligt, da opdateringerne er med til at gøre det sværere for de it-kriminelle.

Knap hver tredje i Danmark (29 %) ved ikke, hvordan de beskytter sig mod mails indeholdende links eller vedhæftede filer. Derfor fokuserer kampagnen også mere generelt på, hvordan befolkningen i fremtiden kan navigere mere sikkert rundt i det digitale landskab. Det sker ved hjælp af digitale guides og gode råd.

Kampagnen startede søndag den 20. november og omfatter en Facebookvideo, tre forskellige gør-det-selv YouTube-videoer og en interaktiv test på https://sikkerpaanettet.dk.

På https://www.borger.dk/Sider/internet-og-sikkerhed.aspx kan du læse mere om kampagnen, der har Digitaliseringsstyrelsen og Finansrådet som afsendere.

Se Facebookvideoen her

Se YouTube-videoerne med gør-det-selv-guides nedenfor:

Passwords og to-trinsbekræftelse: https://youtu.be/zk1r7S3T6SY
Sikkerhedskopiering: https://youtu.be/V49ZoCZ_l3M
Undgå phishing: https://youtu.be/h1qh7Yb0wB8

Fem råd til at beskytte indholdet på din smartphone

  1. Klik ikke på et link i en sms eller mail, der er tilsendt uopfordret. En bank eller offentlig myndighed vil aldrig bede dig afgive personfølsomme oplysninger via et link i en sms eller mail.
  2.  Slå to-trinsbekræftelse til på digitale tjenester som fx Facebook og Gmail.
  3. Brug altid flere tegn til dine passwords end minimumskravet, skift dine passwords jævnligt og variér dem på tværs af forskellige konti. Placér specialtegn, store bogstaver og tal forskellige steder i passwordet – og ikke kun i starten eller til sidst.
  4. Husk at sikkerhedskopiere data på din smartphone løbende.
  5. Opgradér telefonens styresystem jævnligt.

Se undersøgelsen på finansrådets website

Kilde: Finansrådet