Etageboliger, daginstitutioner, et par kontorbygninger og et enkelt hotel er blandt de byggeprojekter, der skal lægge mursten til afprøvning af den frivillige bæredygtighedsklasse. Bredden er stor og vigtig for, at byggebranchen får det bedst mulige indblik i, hvordan vi sikrer mere bæredygtigt byggeri, lyder det fra Realdania, der støtter i alt 31 projekter med samlet set 5,8 mio. kroner.

Nu får byggebranchen mulighed for at etablere endnu flere fælles erfaringer og metoder, når det kommer til bæredygtigt byggeri.

Gennem 31 konkrete byggeprojekter af forskellig art og med placeringer over hele landet skal både private, almene og offentlige bygherrer afprøve den frivillige bæredygtighedsklasse med støtte fra Realdania.

Og netop bredden i projekterne er afgørende, lyder det fra Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania:

“Der ligger et enormt potentiale i den frivillige bæredygtighedsklasse, og der er ingen tvivl om, at den vil kunne skubbe byggebranchen i en endnu mere grøn retning. Men det kræver, at afprøvningen fra begyndelsen kommer hele vejen rundt, så vi får det bedst mulige indblik i, hvordan vi sikrer mere bæredygtigt byggeri. Jeg glæder mig rigtig meget til at følge de 31 bygherrer, som nu skal være med til at indsamle vigtig viden og gøre sig erfaringer med ordningen, som kan komme hele branchen til gode,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Afprøvninger fra Middelfart til Lyngby De 31 udvalgte bygherrer modtager hver op til 200.000 kroner i støtte fra Realdania, som skal dække en del af de udgifter, der er forbundet med at anvende ordningen – herunder analyser, rådgivning og dokumentation.

I Middelfart skal kommunen som bygherre afprøve og vurdere den frivillige bæredygtighedsklasse som et alternativ til DGNB på en mindre byggesag i en lokal daginstitution.

I Lyngby skal et almennyttigt boligselskab renovere Lystoftehuse, der er et etagebyggeri tegnet af arkitekten Kaj Fisker. Her skal støtten fra Realdania bruges til at indhente viden om, hvordan bygningskultur harmonerer med parametrene i den frivillige bæredygtighedsklasse.

Også Lind og Risør, der specialiserer sig i typehuse til familier, skal som privat bygherre afprøve den frivillige bæredygtighedsklasse på deres standardhus med traditionelle materialevalg.

Stor interesse for at bidrage til casebanken Målet med den frivillige bæredygtighedsklasse, som administreres af Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen, er at fremme bæredygtigt byggeri i Danmark. Men indtil ordningen træder endeligt i kraft, vil der over de kommende to år være en afprøvningsperiode, hvor bygherrer kan tilmelde projekter til styrelsens ”casebank”, som hele branchen derefter kan lære af.

For at sikre en bredde i den casebank – og at alle parametre i den frivillige bæredygtighedsklasse bliver afprøvet – åbnede Realdania i juni for en pulje, hvor bygherrer kunne søge støtte til afprøvningen, og siden har foreningen modtaget hele 48 ansøgninger, hvor 31 nu er udvalgt.

Puljen til afprøvning af den frivillige bæredygtighedsklasse er en del af Realdanias samlede COVID-19-indsats på i alt 175 mio. kroner. De 115 mio. kroner er målrettet en bæredygtig udvikling i byggeriet i kølvandet på coronakrisen – herunder afprøvning af den frivillige bæredygtighedsklasse.

Læs mere på bæredygtighedsklasse.dk her.

Kilde: Realdania