Kreativiteten og engagementet stortrives blandt Danmarks ildsjæle, som brænder for at gøre en positiv forskel for mennesker, steder og livskvalitet i lokalsamfund overalt.

Der er stor bredde og kreativitet i de 23 nye Underværker, som nu får støtte fra foreningen Realdania, så de kan sættes i gang. Mangfoldigheden i projekterne vidner om, at ildsjæle findes i hele landet og i alle dele af samfundet. Gennem deres engagement bidrager ildsjælene til at styrke lokale fællesskaber i både byerne og på landet.

Blandt de udvalgte Underværker er for eksempel det socialøkonomiske ’Vaskeriet’, som knokler for at hjælpe mennesker med udviklingshæmning til at udvikle mod, evner og drømme, så de kan finde sig til rette på en arbejdsplads. Nu får både brugere og ildsjæle mere plads og bedre muligheder for at styrke fællesskabet med beboerne i det almene boligområde, Søvangen, i Brabrand.

Også Koelbjergmanden, Nordens ældste menneskefund, får nu, takket være lokale ildsjæle, sin helt egen udstillingsbygning i Vissenbjerg vest for Odense. Den færdige bygning skal også give mulighed for, at besøgende kan blive klogere på områdets særlige istidslandskab.

Og på Vesterbro i København skal en 600 kvadratmeter stor taghave forny et område i udvikling og gøre det grønnere. Samtidig skal taghaven samle børn og unge, naboer og udsatte om at dyrke det grønne og fællesskabet.

Ildsjæle tager vare på mennesker og steder
Landet over bobler og sprudler idéerne til frivillige projekter, der skaber lokal livskvalitet og sætter gang i en positiv forandring. De 23 projekter, som nu får støtte, er valgt blandt 111 begejstrede ansøgere fra hele landet. Projekterne er vidt forskellige og spreder sig på tværs af land og by. Men fælles er, at de bygger på ægte passion, virkelyst og omsorg for mennesker og steder. Ildsjælene skaber nye oplevelser og fællesskaber, tager vare på kulturarven og rækker ud til lokalsamfund og udsatte grupper.

”I Realdania har vi støttet ildsjælenes projekter i en længere årrække, og det er opløftende at se, hvordan hver ansøgningsmulighed byder på nye inspirerende idéer og en smittende energi. I Realdania tror vi på ildsjælene og deres evne til at se det store potentiale i det små – og skabe forandringer og forbedringer. Vi er stolte af fortsat at kunne bakke op om ildsjælenes indsats,” siger Stine Lea Jacobi, programchef i Realdania.

Lokalsamfund støtter ildsjælene på de sociale medier
Som led i deres ansøgning skulle ildsjælene demonstrere tilslutning til deres projekt ved at få andre til at give det et ’like’ på www.underværker.dk. Det har skabt livlig og positiv opbakning på de sociale medier og i lokalpressen, hvor ildsjælene har formået at mobilisere andre og skabe begejstring om deres projekter. Flere projekter har opnået langt over 1.000 likes på hjemmesiden. Så interessen for ildsjælenes mange projektideer er stor. 

For de ildsjæle, der ikke nåede at byde ind i denne ansøgningsrunde, kommer der en ny mulighed senere på foråret. Følg med, læs mere om kampagnen og se alle projekterne her.

Billedkreditering: INSP!

Kilde: Realdania