PFA bygger lige nu kollegier i Danmarks fire største studiebyer. Det første guld-certificerede DGNB-kollegie i Odense kan huse knap 300 studerende.

Bæredygtighed – Samfund
Det er ikke nogen hemmelighed, at det som studerende kan være svært at finde en bolig, der både ligger i nærheden af studiet og er til at betale. For at imødekomme det store behov for studieboliger valgte PFA Pension i forbindelse med sit 100-års jubilæum i 2017 at opføre fire nye kollegier i Odense, Aalborg, Aarhus og København, som går under det samlede navn PFA Kollegiet.

Men kollegierne skal meget mere end blot at give de studerende tag over hovedet. Bygningerne har nemlig et meget tydeligt fokus på fællesskab, bæredygtighed og læringsmiljø. Kollegierne er designet af tegnestuen Arkitema, og i Odense står det første nu klar til at huse knap 300 studerende, som kan drage fordel af de mange sociale tiltag.

“Bygningen er formet som et ottetal for at bidrage til den sociale bæredygtighed. Fra ethvert sted på gangen kan du komme rundt til alle husets fællesarealer, som blandt andet inkluderer festlounge, studielounge med læsesal, fitness og musikrum. Ottetalsbygningen er brudt ned i mindre teglhuse, hvor en bogruppe på 12 personer er fælles om et køkken og en stue, og udenfor er der terrasser, som forbinder de forskellige grupper. Der er altså rig mulighed for både fællesskab og læring,” fortæller Dorthe Keis, partner og arkitekt MAA hos Arkitema.

DGNB-certificering på guld-niveau
Udover fællesskab og læring er kollegiet bygget med endnu et vigtigt fokuspunkt: bæredygtighed. Det har resulteret i, at bygningen har opnået en DGNB-certificering på guld-niveau som en garanti for, at bygningen er opført i den forventede, bæredygtige kvalitet.

“Vi har lagt stor vægt på den sociale bæredygtighed, men vi har også lavet en lang række bæredygtige tiltag som f.eks. biodiversitet i beplantningen, udendørs tørrefaciliteter og solceller på taget. Igennem hele processen har det været vigtigt, at funktionalitet og arkitektonisk udtryk spiller sammen,” forklarer Dorthe Keis og fortsætter:

“Med vinduerne har vi lavet en særlig løsning. Vinduer har nemlig en tendens til at blive meget små, når vi skal overholde de ret skrappe regler i forhold til energirammen. Løsningen blev vinduer fra Velfac, hvor den del af vinduet, som kan åbnes, er indsat som en sort plade. På den måde får vi et større hul rent visuelt, men glasmængden er det, den må være.”

Læs mere om Byggeri her.